Ons verhaal

Het idee om met jongeren te gaan canicrossen ontstond in 2015 bij Silke van den Berg. Zij kwam zelf voor het eerst met canicross in aanraking en kon daarmee een hobby (offroad triatlon) combineren met de vertrouwde vriendschap van de herdershond van haar ouders. In het ouderlijk gezin van Silke wordt veel met dieren, voornamelijk honden, gewerkt. Hoe mens en dier elkaar beïnvloeden had  zij daardoor al jaren van dichtbij kunnen observeren.

Het hardlopen samen met je hond was voor Silke echt anders dan alleen hardlopen en juist daarom leek het een interessant idee om canicross met jongeren te gaan doen. "Het voornaamste verschil tussen canicross en hardlopen is natuurlijk dat je vast zit aan de hond. Tijdens het canicrossen loopt de hond voorop; meestal trekt de hond je vooruit waardoor je harder gaat rennen. Als de hond voorop loopt moet hij wel weten waar hij precies naartoe moet. De loper en de hond moeten daarom ten minste met elkaar communiceren en uiteindelijk op elkaar 'afgestemd' zijn. "

Hardlopen met de hond zorgt er voor dat je meer gemotiveerd bent; de hond trekt aan de loper, zelfs wanneer de loper niet meer wil. Daarbij heeft de hond het rennen echt nodig als lichaamsbeweging en vindt het ontzettend leuk. Het enthousiasme van de hond neem je als loper snel over. Juist de motivatie om te bewegen ontbreekt nogal eens bij jongeren en daar kan de hond een belangrijke rol spelen.

Ons Team

Young Dogs wordt gedraaid en gedragen door de jongeren en hun coaches. Binnen het project hebben we daarnaast een aantal vaste gezichten die het project mede (inhoudelijk) vorm geven.

Silke van den Berg

Projectleider

Pedagogisch Coach

Jolanda van den Berg

Diergedragsdeskundige

Gert van den Berg

Praktijkbegeleider Looptrainer