top of page

Wat is canicross?

Canicross is een relatief jonge sport die zijn oorsprong vindt in de sledehondensport (ook wel mushing genoemd). Buiten het koude wedstrijdseizoen om werden deze husky's en verwante rashonden in conditie gehouden door met ze te gaan rennen (canicross), steppen (dogscooter) of fietsen (bikejoring). Steeds meer worden deze sporten ook met andere rassen honden beoefend en is canicross als sport niet meer verbonden aan de sledehondensport. In Nederland is er sinds 2012 een vereniging Canicross Nederland welke zich bezig houdt met het organiseren van wedstrijden canicross.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Canicross houdt in dat loper en hond samen een team vormen en offroad hardlopen. Met offroad wordt bedoeld dat er in de natuur en op een zachte ondergrond wordt gelopen. Dit is om er voor te zorgen dat het voor de hond veilig aan de poten is. De loper draagt een heupgordel met daaraan een lange semi-elastische lijn. De hond draagt een harnas en zit vast aan deze lijn. Doordat de lijn deels elastisch is, wordt de kracht van de hond bij het trekken evenredig over de heupen van de loper verdeeld. 

Hoe hard er gelopen wordt is ten eerste afhankelijk van de loper. De loper heeft een bepaalde conditie en kan daardoor harder of zachter, langer of korter een looptempo aanhouden. Ook de hond heeft een bepaalde conditie, welke net als bij mensen opgebouwd moet worden. De hond, met zijn vier poten, zal echter vaak harder kunnen rennen dan de loper. Voor het aanhouden van een specifiek tempo is daarom samenwerking tussen loper en hond nodig. Het vormen van een team is daarbij ook noodzakelijk voor het 'sturen'; samen de bochten veilig door komen.

 

Canicross kan je beoefenen met als doel de conditie van het team op peil te houden. Er zijn ook teams die juist naar een wedstrijd toe trainen. Wedstrijden worden over het algemeen in de koudere maanden georganiseerd omdat de temperatuur voor de hond (afhankelijk van de vacht) snel te hoog wordt. In België en Frankrijk zijn er wel wedstrijden in de zomer, zelfs in de bergen. Het rennen in hogere temperaturen is iets wat zowel loper als hond zullen moeten trainen.

bruinisse.jpg
Begeleidingstraject

Je wil jouw leefstijl gaan veranderen, lopen met een hond lijkt je leuk, maar wat doen we nog meer?

Canicross training

Samen met jouw eigen hond gaan hardlopen, super gaaf! Maar wat is canicross nu precies?

Therapie

Canicross als combinatie van Animal Assissted Therapy (AAT) en running therapie.

bottom of page